Hur mycket potatis per person?

Är det läge att ta en paus i spelandet? Bjuda hem lite kompisar på något gott? Om det snart är dags att ha vänner och bekanta på besök är det hög tid att börja planera middagen. Ska den smaskiga rätten innehålla potatis? Då är det inte alltid den lättaste uppgiften att gissa sig fram till hur mycket potatis som går åt per person och per portion. Oroa dig inte, för nedan kan du hitta svaret kring hur mycket potatis du behöver ha tillgängligt i köket inför middagen.

Så mycket potatis går det åt

En tumregel som är värd att ha i åtanke är att varje portion i vanliga fall har omkring 210 g potatis. Då talar vi dock om den genomsnittliga vuxna personen. Barn kommer med största sannolikhet att äta mindre medan det också givetvis finns vuxna som äter mer än genomsnittet. Försök därför att anpassa mängden potatis så att det passar sällskapet som ska komma på besök.

En vanlig potatis brukar väga omkring 90 gram, så det kan hjälpa dig på traven när du väljer ut mängden potatis till den kommande festen. Om du köper småpotatis är vikten per potatis självfallet mindre, så väg gärna påsen innan du betalar.

Bra att veta om potatisskalning

Om det är ett stort antal gäster som ska komma på besök kan det kännas överväldigande att stå och skala ett stort antal potatisar under matlagningsprocessen. Ett tips här är att skala potatisen i förväg.

Till en början leder detta till att potatisen förlorar en del C-vitamin, men det är endast under de första timmarna, så även om du skalade potatisen dagen innan behöver du inte oroa dig för att det ska smaka udda. En potatis som är skalad i förväg är minst lika god som en potatis som skalas på samma gång som du lagar maten.