eSportstatistik: En granskning av en snabbt växande industri

eSport har växt från en nischverksamhet till en global industri på bara några decennier. Denna snabbt växande sektor har lockat miljoner tittare, skapat professionella ligor och lag, och genererat betydande intäkter. I denna artikel kommer vi att utforska statistiken bakom denna fascinerande bransch, inklusive de mest populära spelen, tittarsiffrorna, de mest framgångsrika länderna och mer.

esport statistik

De mest populära eSportspelen

När det kommer till popularitet mäter vi både i termer av antalet spelare och tittare. Enligt senaste statistiken ligger följande spel i topp:

  1. League of Legends (LoL): Detta Multiplayer Online Battle Arena (MOBA) -spel från Riot Games har varit ledande inom eSport i flera år. LoL World Championship, den mest prestigefyllda turneringen i spelet, lockade mer än 100 miljoner tittare 2022.
  2. Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO): CS:GO är ett förstapersonsskjutspel som har varit en stående pelare i eSport. Major-turneringar drar miljontals tittare, och spelet har ett brett och dedikerat spelarsamfund.
  3. Dota 2: Liksom LoL är Dota 2 ett MOBA-spel som har varit mycket framgångsrikt inom eSport. Den årliga The International-turneringen har världens största prispott i eSport.

eSporttittare

Enligt en rapport från Newzoo nådde det globala eSportpubliken 495 miljoner människor 2020 och förväntas växa till över 646 miljoner till 2023. Asien och Stillahavsregionen står för över hälften av dessa tittare, medan Nordamerika och Europa också har stora och växande eSportpublik.

Länder med de mest framgångsrika eSport-spelarna

Vissa länder har producerat fler framgångsrika eSport-spelare än andra. De ledande länderna i termer av totala prispengar vunna av deras spelare inkluderar:

  1. USA: Amerikanska spelare har vunnit mer prispengar än något annat land, mycket tack vare framgången inom spel som Fortnite och Call of Duty.
  2. Kina: Kinesiska spelare har varit särskilt framgångsrika inom MOBA-spel som LoL och Dota 2.
  3. Sydkorea: Sydkorea anses ofta vara födelseplatsen för eSport och fortsätter att producera några av de mest framgångsrika spelarna, särskilt inom LoL och Starcraft II.

Slutsats

Statistiken bakom eSport är imponerande och belyser den otroliga tillväxt och popularitet som branschen har upplevt. Med miljoner tittare över hela världen, professionella spelare som vinner miljoner i prispengar, och en bred variation av spel att välja mellan, är eSport mer än bara en hobby – det är en global underhållningsindustri. Och med fortsatt teknisk utveckling, ökad tillgänglighet och bredare acceptans av eSport, är det troligt att denna trend kommer att fortsätta på uppåtgående.